logo

•• Riešenia na znižovanie plytvania potravinami ••


1. zlepšiť efektívnosť potravinového dodávateľského reťazca
– podpora opatrení zameraných na obmedzenie plytvania v rámci celého potravinového dodávateľského reťazca v rozvojových krajinách, kde sú problematické a neprimerané výrobné technológie, riadenie činností po žatve, infraštruktúra a postupy spracovania a balenia, s cieľom znížiť straty po žatve a predĺžiť skladovateľnosť potravín,

2. zlepšiť distribúciu potravinárskych výrobkov najviac znevýhodneným občanom, zlepšiť pomoc pri dodávkach mlieka a mliečnych výrobkov školákom a programu podpory spotreby ovocia v školách tak, aby sa zabránilo plytvaniu potravinami,

3. umožniť maloobchodníkom podstatne znížiť ceny čerstvých potravín pod výrobné náklady, ak sa približuje odporučený dátum predaja, s cieľom znížiť objem vyhodených nepredaných potravín a umožniť spotrebiteľom s nižším disponibilným príjmom kúpiť si vysoko kvalitné potraviny za nižšiu cenu,

4. zapojiť maloobchod do programov redistribúcie potravín pre občanov s nízkou kúpnou silou a aby zavádzali opatrenia, ktorými sa umožní zlacnenie výrobkov s blížiacim sa koncom dátumu spotreby,

5. uznávať výživovú hodnotu poľnohospodárskych produktov nedokonalej veľkosti alebo tvaru s cieľom znížiť objem odpadu. Znížiť požiadavky na kvalitu, ktoré sa týkajú vzhľadu (ktoré určujú veľkosť a tvar najmä čerstvého ovocia a zeleniny). Tie sú často hlavným dôvodom zbytočného vyraďovania potravín, čo zvyšuje množstvo potravinového odpadu,

6. zvýšiť informovanosť verejnosti o hodnote potravín a poľnohospodárskej produkcie, príčinách a dôsledkoch plytvania potravinami a o spôsoboch, ako ho obmedziť. Vychovávať spotrebiteľov k zodpovednejšiemu a uvedomelejšiemu správaniu vedúcemu k predchádzaniu tvorbe potravinového odpadu,

7. podporovať vedeckú a občiansku kultúru orientovanú na zásady trvalej udržateľnosti a solidarity,

8. podporovať vzdelávanie o potravinách na všetkých úrovniach vrátane stredných škôl a aby napríklad vysvetľovali, ako skladovať a pripravovať potraviny a aj ako sa ich zbavovať, čím dôjde k podpore lepšieho zaobchádzania s potravinami,

9. zväčšiť investície do výskumu, vedy, technológií, vzdelávania, šírenia informácií a inovácií v poľnohospodárstve s cieľom obmedziť plytvanie potravinami,

10. využiť nepredané a vyradené výrobky z potravinového dodávateľského reťazca na miestnej úrovni a prerozdeliť ich v prospech skupín občanov s nízkou kúpnou silou, ktorých príjem nedosahuje úroveň minimálneho príjmu,

11. umožniť malým miestnym výrobcom a skupinám miestnych výrobcov prednostne sa zúčastňovať na verejnom obstarávaní pri realizácií osobitných programov, ktorými sa podporuje najmä spotreba ovocia a mliečnych výrobkov v školách,

12. zmeniť a doplniť pravidlá verejného obstarávania v oblasti stravovacích služieb tak, aby sa pri jeho zadávaní uprednostňovali tie spoločnosti, ktoré garantujú bezplatné poskytovanie nepredaných výrobkov skupinám občanov s nízkou kúpnou silou a ktoré podporujú konkrétne opatrenia na obmedzenie plytvania od počiatku potravinového reťazca, napríklad uprednostňovaním poľnohospodárskych a potravinových výrobkov vyprodukovaných čo najbližšie k miestu spotreby,

13. optimalizovať veľkosť a druh obalov potravín, čo umožní, aby si spotrebitelia kupovali primerané množstvá, odrádza od nadmernej spotreby zdrojov a zabezpečí využívanie vhodných materiálov, ktoré nepoškodzujú zdravie a ani neznižujú trvanlivosť výrobkov,

14. zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o význame označení „Minimálna trvanlivosť do“ a  „Spotrebujte do“ na etiketách potravín, s cieľom znížiť neistotu spotrebiteľov, pokiaľ ide o požívateľnosť potravín, a aby s cieľom pomôcť spotrebiteľom uskutočňovať informovaný výber podávali presné informácie najmä o tom, že dátum minimálnej trvanlivosti sa týka kvality výrobku, kým dátum spotreby sa týka jeho bezpečnosti,

15. presadzovať formy krátkeho dodávateľského reťazca alebo reťazca s nulovou kilometrovou vzdialenosťou,

16. podporovať iniciatívy smerujúce k trvalo udržateľnej produkcie malého a stredne veľkého rozsahu spojenej s miestnymi a regionálnymi trhmi a spotrebou. Miestne trhy sú udržateľné z hľadiska životného prostredia a prispievajú k stabilite primárneho sektora.



Zdroj: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2011-0430+0+DOC+XML+V0//SK#title1

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...